Hva er en betalingsanmerkning?(betalingsanmerkning definisjon)

Her er en enkel betalingsanmerkning definisjon:

En betalingsanmerkning er en anmerkning som blir registrert hos et kredittopplysningsbyrå, slik at potensielle långivere kan varsles om at lånsøkeren har ubetalte krav i navnet sitt når kredittsjekk utføres.

Leser man om betalingsanmerkning på Wikipedia, kan man se at både bedrifter og privatpersoner kan få betalingsanmerkninger. 

Hvordan får man betalingsanmerkning?

Dersom du har mislighold krav og unngått å betale regningene dine, kan dette føre til en inkassosak med påfølgende rettslige krav. Når saken går så langt at rettslige skritt utføres, enten i form av utleggstrekk, utleggspant eller forliksdom, vil du få en betalingsanmerkning.

Anmerkningen kan i prinsippet skyldes alt fra konkurs til lønnstrekk, noe som er konsekvenser av uteblivende betaling av fordringer (krav). 

Det kan også være aktuelt med betalingsanmerkning dersom du har en gjeldsordning fordi du ikke klarer å betale regningene dine.

Prosessen fra du først mottar fordringen til du får en betalingsanmerkning er forholdsvis lang, og du vil som regel motta en rekke betalingspåminnelser i forkant. 

Hva er en betalingsanmerkning godt for?

En betalingsanmerkning kan forhindre at du tar opp mer gjeld enn hva du greier å betjene. Dersom man ikke fikk noen betalingsanmerkning, kunne man kanskje ha lånt mer penger selv om man allerede hadde problemer med å betale eksisterende gjeld.

En betalingsanmerkning kan altså beskytte den som rammes, samtidig som långivere unngår å låne ut penger til personer eller bedrifter med betalingsproblemer. Dette er viktig for en sunnere økonomi, både på individuelt og nasjonalt nivå.

Hvordan får man en betalingsanmerkning til å forsvinne?

Dersom du har en betalingsanmerkning, finnes det heldigvis gode muligheter for å kvitte seg med den. Det er nemlig slik at anmerkningen vil slettes innen kort tid etter at du betaler det utestående kravet (inkludert renter og eventuelle omkostninger).

Om du ikke foretar deg noe som helst, vil betalingsanmerkningen bli stående i fire år. Etter at denne perioden er utløpt, vil anmerkningen vanligvis bli slettet av seg selv. Det kan imidlertid være utfordrende å leve med betalingsanmerkninger så lenge.

Dersom du ikke klarer å betale kravet fra egen lomme, for eksempel gjennom sparepenger eller salg av gjenstander, kan du kanskje få et lån hos en spesialbank.

Hva slags lån kan jeg få med betalingsanmerkning?

Selv om du i de fleste tilfeller vil få blankt avslag om du søker om lån, finnes det noen banker som tilbyr lån til kunder med betalingsanmerkning. Det er som regel ikke mulig å få lån uten sikkerhet, som for eksempel forbrukslån eller kreditt.

Det du imidlertid kan få i noen tilfeller, er et lån med sikkerhet. Lån med sikkerhet til kunder med betalingsanmerkning omtales gjerne som omstartslån, og er en låneform som tilbys av enkelte spesialbanker. Dette kan betraktes som et refinansieringslån med sikkerhet i bolig.

Siden det er snakk om et lån med sikkerhet, har banken din mulighet til å ta pant i boligen og selge den med tvang om du ikke betaler for deg. Den ekstra garantien banken får, medfører at du som låntaker kan se frem til forholdsvis gunstige renter og lånevilkår.

Lånet kan brukes til å betale ut eksisterende gjeld – som for eksempel dyr gjeld som har ført til betalingsanmerkning. Slik kan du få økonomien på beina igjen, og kvitte deg med betalingsanmerkningene.

Hva er betalingsanmerkning-status blant Norges befolkning?

Dersom du har en betalingsanmerkning, er du langt fra alene. Ifølge Experian var det i 2020 mer enn 250 000 nordmenn med betalingsanmerkninger. Til sammen er det gjeld på nærmere 60 milliarder kroner som står bak disse betalingsproblemene.

Om vi sammenligner tallene med dem for 2019, har nordmenns mislighold av gjeld økt med hele 17 %. Disse tallene antyder at mange nordmenn låner over evne, og dermed havner i et økonomisk uføre.

Mange kunne nok ha unngått betalingsanmerkning ved å ta grep tidligere – for eksempel gjennom refinansiering eller gjeldsrådgivning