Finnes mikrolån uten kredittsjekk?

Tilbys mikrolån uten kredittsjekk i Norge?

Nei, alle banker som tilbyr lån til norske kunder er forpliktet til å utføre en kredittsjekk før et eventuelt lån kan bli innvilget. Et mikrolån uten kredittsjekk er derfor ikke mulig å få, og det samme gjelder større lån – både med og uten sikkerhet. 

I utlånsforskriften finnes det retningslinjer for hva slags utlånspraksis banker og andre finansforetak i Norge skal ha. Her vektlegges det blant annet at det er bankens ansvar å kontrollere at lånsøkere har økonomi til å betjene eventuell gjeld via kredittsjekk.

Hvorfor ønsker enkelte et mikrolån på dagen uten kredittsjekk?

En av årsakene til at mange nordmenn ønsker mikrolån uten kredittsjekk (eller større lån for den saks skyld), er at de sliter med betalingsanmerkninger. Når man har betalingsanmerkninger, signaliserer det at man har slitt med å betale regningene sine.

Hvis du for eksempel har hatt en inkassosak som har gått så langt at det har endt med utleggstrekk eller lignende, kan du få en betalingsanmerkning. Denne vil dukke opp når noen utfører en kredittsjekk av deg – som for eksempel banker eller butikker du handler i.

Når man vet at betalingsanmerkningen er synlig i kredittsjekken, er det mange som håper på muligheten for mikrolån uten kredittsjekk. Men dette er altså ikke realistisk å få hos norske banker eller finansforetak, som er forpliktet til å undersøke økonomien din før du får lån.

Kan jeg få lån selv om jeg har en betalingsanmerkning?

Ja, det finnes muligheter for å få lån selv om du har en betalingsanmerkning. Hvis du søker hos tradisjonelle banker som DNB, Sparebanken eller Nordea, er imidlertid sjansen for avslag overveiende stor. 

Det er større sannsynlighet for å få lån om du søker hos en spesialbank som har ekspertise på å hjelpe deg som får nei hos banker flest. Det finnes en håndfull nisjebanker i Norge som kan tilby lån med betalingsanmerkning

Disse bankene kjennetegnes gjerne av at betalingsanmerkninger ikke vektlegges på samme måte som hos tradisjonelle banker. Istedenfor velger banken å vurdere hver søknad individuelt, og ta hensyn til faktorer som betalingsevne og gjeld.

Kan jeg få mikrolån med en betalingsanmerkning?

Nei, som regel kan du kun få lån med sikkerhet om du skal ha mulighet for å få lån mens du har en betalingsanmerkning. Et mikrolån er et lite forbrukslån uten sikkerhet, og for å få dette må du kunne vise til en tilfredsstillende kredittscore og ikke ha betalingsanmerkninger.

Det du imidlertid kan ha mulighet til å få, er et lån med sikkerhet i bolig. De bankene som kan hjelpe deg med lån når du har betalingsanmerkning, vil som regel kunne tilby refinansieringslån (omstartslån) med pant i eiendom.

Penger fra et refinansieringslån går gjerne til å betale ned gjeld som har ført til at du i det hele tatt fikk betalingsanmerkninger. På den måten kan et lån hjelpe deg med å få orden i økonomien igjen. Du kan enkelt forklart erstatte dyr gjeld med ny og rimeligere gjeld.

Finnes det alternativer til mikrolån uten kredittsjekk?

Du vil som regel ikke finne alternativer til mikrolån uten kredittsjekk, siden alle banker vil kredittsjekke deg når du søker om lån. 

Det finnes likevel andre alternativer du kan vurdere, som ikke innebærer å låne penger fra finansinstitusjoner.

Privat lån

Men det du kan gjøre, er å ta opp et privat lån. Når du låner penger privat av noen, slipper du naturligvis også kredittsjekk.

Er du for eksempel på jakt etter mikrolån på dagen uten kredittsjekk, er du kanskje så heldig at du kan låne penger av noen du kjenner. Et lite privatlån gjennom familie eller venner kan være vel så nyttig som et mikrolån hos banken.

Pass imidlertid på at du greier å betale tilbake eventuelle penger du låner, selv om det er snakk om et privat lån.

Skaffe pengene selv

Når du ønsker et mikrolån uten kredittsjekk, kan du heller vurdere om du kan klare å skaffe pengene selv. Har du kanskje noen ting hjemme som kan selges? Dette kan for eksempel være en bil, sykkel, spillkonsoll eller lignende.

Du kan potensielt også skaffe deg penger selv ved å jobbe litt overtid, om arbeidsgiveren gir grønt lys for dette. Det er også mange som oppretter en «spleiseaksjon» der man kan få hjelp til å skaffe pengene man trenger gjennom donasjoner fra fjern og nær.

Det finnes altså mange andre muligheter som kan fungere som alternativer til mikrolån uten kredittsjekk. Tenk gjerne gjennom hvilke alternativer som passer best for deg og din økonomiske situasjon.