Hvem kan og bør søke refinansiering med betalingsanmerkning?

Hvem har mulighet for refinansiering med betalingsanmerkning?

For å kunne få innvilget en søknad om refinansiering med betalingsanmerkning, må man blant annet kunne stille med sikkerhet i fast eiendom. Ellers er det som regel et krav at man evner å betjene gjelden, og at man ikke har for høy gjeld fra før. 

Refinansiering med betalingsanmerkning er dermed ikke en løsning som passer for alle. Men selv om du ikke skulle eie egen bolig banken kan ta pant i eller har høy nok inntekt, kjenner du kanskje en kausjonist som kan hjelpe deg.

Hvilke kriterier må oppfylles for å refinansiere boliglån med betalingsanmerkning?

Dersom du skal kunne få refinansiering av boliglån med betalingsanmerkning, er det et krav at boligen det stilles sikkerhet i har fri verdi. Har du nylig kjøpt bolig, har du kanskje full belåningsgrad på den – og dermed ingen fri verdi.

Men dersom du har hatt boligen en stund har du sannsynligvis betalt ned på boliglånet over tid. Samtidig vil kanskje boligen ha økt i markedsverdi. Du trenger en e-takst som viser at boligens verdi er høyere enn boliglånet. Da har du mulighet for å «øke boliglånet».

For å få lån til refinansiering med betalingsanmerkning må du som regel også kunne vise til en stabil og høy nok inntekt. Du skal tross alt kunne betjene det nye lånet ditt. 

Her er en oversikt over grunnleggende kriterier de fleste banker stiller når du ønsker refinansiering med betalingsanmerkning:

 • Du kan stille med sikkerhet i en eiendom med ledig verdi
 • Du har stabil inntekt som lar deg betjene lånet
 • Du har ikke gjeld som overstiger 5 x brutto årlig inntekt
 • Du er gammel nok


Hva skjer når man får refinansiering med betalingsanmerkning?

Når du får refinansiering med betalingsanmerkning, betyr dette at du får et lån på tross av at du har anmerkninger.  Lånet brukes på å betale ned eksisterende gjeld, enten det er snakk om kredittlån eller forbrukslån. 

Under refinansiering kan du for eksempel betale dyre smålån og sitte igjen med ett større og langt billigere lån.

Det er vanlig at man baker lånet inn i boliglånet. På den måten kan man få en gunstig rente, og forholdsvis lang nedbetalingstid om ønskelig. Det er banken du låner penger hos som betaler ned gjelden du har hos øvrige banker, og du får derfor ikke utbetalt pengene.

Hvorfor refinansiere gjeld med betalingsanmerkning?

Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning kan by på mange fordeler. Gjennom refinansiering kan du blant annet kvitte deg med gjelden som har ført til at du fikk betalingsanmerkning. 

Slik kan du potensielt også bli kvitt betalingsanmerkningene, og få en bedre privatøkonomi. I tillegg kan du oppnå bedre lånevilkår på det nye lånet ditt, sammenlignet med vilkårene du hadde på tidligere lån. Med lavere renter og gebyrer kan du spare en del penger.

Det er også viktig å huske på at refinansiering kan gi deg bedre oversikt over økonomien din. Det er nemlig ofte mer oversiktlig med ett stort lån enn mange små.

Hvordan refinansiere med betalingsanmerkning?

Dersom du ønsker å refinansiere lån med betalingsanmerkning, er det ganske enkelt å komme i gang. Det første du må gjøre er å finne banker som tilbyr lån til kunder med inkasso eller betalingsanmerkninger.

Hent gjerne inn lånetilbud hos flere av disse spesialbankene, slik at du finner det beste lånetilbudet.

Det er mulig å innhente tilbud fra ulike aktører ved å fylle ut skjemaet på siden vår. La bankene konkurrere om deg som kunde, og velg lånet med de laveste rentene.

 1. Fyll ut skjema
 2. Send ut lånesøknad til flere aktuelle spesialbanker
 3. Vent
 4. Motta eventuelle lånetilbud
 5. Velg lån

Hvilke banker kan hjelpe med refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning?

Refinansiering av lån med betalingsanmerkning er noe du først og fremst kan få hjelp til gjennom spesialbanker. Dette er nisjebanker som har spesialisert seg på å hjelpe lånekunder som gjerne får «nei» i de tradisjonelle bankene.

Spesialbanker har ofte ansatte som ser nøye på hver enkelt søkers økonomiske forutsetninger for å få lån. Her vil ikke en betalingsanmerkning gi grunnlag for avslag, så lenge du er betalingsdyktig ellers.

Du finner neppe noen banker som tilbyr refinansiering av lån uten sikkerhet med betalingsanmerkning. Men en rekke banker kan hjelpe deg om du kan stille med sikkerhet. Her er noen av dem:

 • Bluestep
 • MyBank
 • Nordax Bank


Hvorfor sier mange banker nei til refinansiering med betalingsanmerkning?

I de fleste tilfeller vil tradisjonelle banker gi avslag på søknader om lån fra personer med betalingsanmerkninger. En betalingsanmerkning vil nemlig fortelle banken at du har unnlatt å betale regninger tidligere, og da er ikke låneviljen hos banken stor.

Likevel finnes det noen banker som er villige til å hjelpe deg med lån. Få mer informasjon om lån med betalingsanmerkninger her. Disse bankene ser typisk på andre faktorer enn eventuelle betalingsanmerkninger, og vurderer hver enkelt søkers økonomi nøye.

Tilbys refinansiering uten sikkerhet med betalingsanmerkning?

Nei, det er ikke vanlig at det tilbys refinansiering av lån uten sikkerhet med betalingsanmerkning. Spesialbankene som kan tilby låntakere pengelån på tross av betalingsanmerkninger, tar en forholdsvis stor risiko. 

Derfor krever de som regel å ta pant i en bolig – enten det er låntakers egen eller en kausjonist sin bolig.

Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning uten sikkerhet ville betydd at banken ikke hadde pant i en eiendom. Da ville de stilt langt svakere om du ikke skulle betalt for deg. Med pant i boligen kan de velge å tvangsselge boligen om du misligholder lånet.

Med denne ekstra sikkerheten for banken, kan du som kunde se frem til lavere rente og mer gunstige vilkår ellers. Refinansiering med betalingsanmerkning uten sikkerhet ville i praksis ha vært et nytt forbrukslån, og disse lånene har som regel nokså høye renter.