Smålån uten kredittsjekk i Norge – er det mulig?

Tilbys smålån uten kredittsjekk hos norske banker?

Nei, uansett om du søker etter et stort eller lite lån hos banken, vil du måtte gjennomgå en kredittsjekk. Smålån uten kredittsjekk tilbys ikke, selv om det kanskje ikke er snakk om store lånebeløp. Grunnen til dette er at bankene må følge utlånsforskriften.

I myndighetenes utlånsforskrift blir det blant annet understreket at finansforetak og norske banker må forsikre seg om at eventuelle lånekunder er betalingsdyktige. En kredittsjekk hjelper banken å fastslå om du har god nok økonomi.

Hvorfor vil mange ha smålån uten kredittsjekk?

Hvis du har slitt med å betale krav og dette har ført til inkasso, har du kanskje endt opp med en betalingsanmerkning. I så fall er det ofte vanskelig å få lån hos banken, siden det da vil bli utført en kredittsjekk. I en kredittsjekk vil nemlig betalingsanmerkningen komme til syne.

Dette er noe av årsaken til at mange håper på muligheten for å ta opp smålån uten kredittsjekk. Tanken er gjerne at et lite lån ikke har de samme strenge reglene som større lån. Men både små og store banklån innebærer altså at du må gjennom en kredittsjekk.

Kan jeg få lån om jeg har betalingsanmerkning?

Kredittsjekk er ikke noe du kan komme deg unna når du søker om lån hos banken, men det betyr ikke nødvendigvis at betalingsanmerkningen vil ødelegge mulighetene dine. I de fleste tilfeller vil betalingsanmerkninger føre til låneavslag, men ikke alltid.

Rettere sagt – dersom du søker hos en ordinær norsk bank vil du som regel få blankt avslag. Søker du derimot hos de såkalte nisjebankene, kan du øke sjansen for tilslag på lånesøknaden. Det finnes en rekke spesialbanker som sier ja der andre banker sier nei.

Nisjebanker som MyBank, Nordax og Bluestep har spesialkompetanse på å kunne hjelpe deg med lån med betalingsanmerkning

Disse bankene vil ikke gi deg avslag kun på grunn av en betalingsanmerkning alene, og vil i større grad vektlegge inntekt og betalingsevne hos den enkelte. 

Er det mulig å få smålån med betalingsanmerkning?

Det finnes altså enkelte banker som kan tilby lån selv om du har en betalingsanmerkning. Men det er viktig å merke seg at det som regel ikke er snakk om smålån (små forbrukslån) eller andre lån uten sikkerhet.

For å kunne få en lån mens du sliter med betalingsanmerkninger, er det vanligvis nødvendig å kunne stille med pant i en bolig. Du kan for eksempel søke om et lån til refinansiering med sikkerhet i bolig, populært kalt «omstartslån».

Da kan du kvitte deg med kravet som har gitt deg betalingsanmerkning, samt annen gjeld du sliter med. Du betaler altså gamle lån med et nytt og forhåpentligvis mer billig lån. Da kan du spare penger, og samtidig få økt orden i økonomien din.

Finnes det gode alternativer til smålån uten kredittsjekk?

Siden smålån uten kredittsjekk ikke er at alternativ hos norske banker, kan det være en idé å se seg om etter alternativer. 

Hvis du trenger et lite pengebeløp men ikke får lån hos banken, kan du for eksempel vurdere forslagene nedenfor.

Private smålån uten kredittsjekk

Et privatlån kan betegnes som et pengelån der långiver er en privatperson, og ikke en bank eller et finansforetak. Denne privatpersonen kan for eksempel være en kollega, nabo, venn eller noen i familien.

Om du kjenner noen som kan låne deg penger, kan du kanskje få et lite lån (tilsvarende et «smålån»). Når du tar opp et privat lån trenger du heller ikke å bekymre deg for noen kredittsjekk.

Skaff pengene gjennom sparing, salg eller økte inntekter

Om du ønsker et annet alternativ til smålån uten kredittsjekk enn privatlån, kan du kanskje finne andre måter å skaffe pengene på. Her er salg av ting du har liggende et godt alternativ som kan gi deg pengene du trenger relativt kjapt.

Dersom du ikke har et umiddelbart behov for penger, kan kanskje sparing eller ekstra jobbing (økt inntekt) være et alternativ.