Våre tanker om nordmenns økonomi i 2022

Hvordan tror vi at norsk økonomi blir i 2022?

Vi i lanmedbetalingsanmerkning.no tror at norsk privatøkonomi i 2022 vil utfordres av økte strømpriser, dyrere mat og økende renter på lån. Koronapandemien gjør også mange uten arbeid. Dermed vil gjerne flere slite med inkasso og gjeldsproblemer.

Hvilke faktorer påvirker økonomien din i år?

I aviser og andre nyhetsmedier snakkes det stadig vekk om at kostnadene for å leve øker raskere enn lønnsveksten i de fleste bransjer. Dette vil naturligvis kunne påvirke økonomien til mange nordmenn. 

Her er noen av faktorene som kan ha særlig innvirkning på økonomien din i 2022:

 • Rekorddyr strøm
 • Dyrere mat
 • Reduksjon i inntekt eller tap av arbeidsplass om man jobber i en næring som påvirkes av koronarestriksjoner
 • Nye regler for boligsalg: Boliger kan ikke lenger selges «som de er». Med en mer omfattende tilstandsrapport kan du potensielt forvente å få mindre når du selger boligen (dersom det skulle vise seg å være noen feil eller mangler).
 • Høyere renter på lån
 • Dyrt drivstoff

Hva er konsekvensene dersom du får dårligere økonomi og betalingsanmerkning?

Dersom du rammes av de økte utgiftene, kan dette føre til at du sitter igjen med mindre penger enn du er vant til når regningene er betalt. I verste fall vil du slite med å betale regningene dine, noe som kan føre til inkassosaker.

Og dersom en inkassosak får utvikle seg lenge nok, kan du ende opp med betalingsanmerkninger. Med en betalingsanmerkning vil du oppleve økonomiske begrensinger i hverdagen. 

Det kan blant annet bli vanskeligere å…

 • Få lån i banken
 • Opprette handlekonto eller få kreditt
 • Tegne nye forsikringer
 • Opprette abonnementer f.eks. innen telefoni og internett
 • Få jobb innen finans

Hva gjør jeg om jeg får en betalingsanmerkning som følge av dårlig økonomi?

Dersom du skulle oppleve at du ikke greier å betale utgiftene dine og derfor får en betalingsanmerkning, bør du forsøke å få orden på økonomien din. Dette er naturligvis lettere sagt enn gjort. Fokuser gjerne på å bli kvitt betalingsanmerkningen først.

For å bli kvitt en betalingsanmerkning må du betale det utestående pengekravet. Sliter du kanskje med mange dyre lån som er vanskelige å betjene? Da kan kanskje refinansiering være den beste løsningen. Da innfrir du de dyre lånene med et nytt, gunstigere lån.

Kan jeg få et lån om jeg har fått betalingsanmerkning?

Dersom du ønsker å kvitte deg med betalingsanmerkningen eller dyr gjeld gjennom refinansiering, kan det være vanskelig å få refinansieringslån hos banken. De ordinære bankene vil sannsynligvis blankt avvise lånesøknaden din.

Søker du heller om lån hos spesialbanker som Nordax eller Bluestep, kan du øke sjansen for å få lån selv om du skulle ha betalingsanmerkninger. Her finner du mye nyttig informasjon om lån med betalingsanmerkning.

Husk uansett på at lån som gis til personer med betalingsanmerkninger, som regel er lån med sikkerhet. Her må du altså kunne stille med sikkerhet i boligen din – eller ha en kausjonist som kan hjelpe deg.

Når det er snakk om lån uten sikkerhet, er dette normalt sett ikke mulig å få med betalingsanmerkning.

Vurder alternativer til banklån

Dersom du sliter med økonomien og har behov for et lån, kan du også vurdere andre låneformer enn banklån. Dersom du har muligheten for det, kan du for eksempel låne penger privat.

Når du velger å låne penger privat, vil du heller ikke måtte gjennom en kredittsjekk. Sånn sett vil heller ikke en eventuell betalingsanmerkning være av betydning. Det er likevel lurt å forsikre seg om at du vil klare å betale tilbake pengene som avtalt.

Hvordan unngå å få dårligere økonomi i 2022?

Dersom du frykter at økonomien din skal bli dårligere i 2022, finnes det diverse tips du kan ha i bakhodet. Med tanke på at rentene mest sannsynlig vil stige det kommende året, kan det være lurt å sikre seg gode låneavtaler.

Har du for eksempel dyre forbrukslån eller kredittlån, kan det ofte lønne seg å betale ned disse med et nytt lån. Husk at det nye lånet da bør ha lavere renter enn de opprinnelige lånene, om du skal spare mest mulig.

Du kan også forsøke å leve mer sparsommelig, for eksempel ved å redusere strømforbruket og kjøpe billigere alternativer i matbutikken. Ved å gjøre smarte valg i hverdagen, trenger du ikke nødvendigvis å merke noe til de økte kostnadene i samfunnet.