Betalingsanmerkning: Hvor lenge varer den?

Hva er vanlig betalingsanmerkning varighet?

En betalingsanmerkning kan bli stående i kredittopplysningsbyrået sitt register i opptil fire år, men vil kunne slettes før dette om du betaler inn hele kravet. Du må i så fall betale alle gebyrer og renter som har blitt lagt på beløpet etter at første faktura forfalt.

Hvor lenge står betalingsanmerkning etter at du betaler kravet?

Dersom du betaler kravet, skal betalingsanmerkningen i utgangspunktet slettes nokså raskt hos kredittopplysningsbyrået. Det sies ofte at anmerkningen slettes med en gang, men først må kredittopplysningsselskapet motta slettemeldingen fra inkassobyrået eller andre parter.

I sjeldne tilfeller kan man oppleve at kredittopplysningsbyrået ikke sletter betalingsanmerkningen, selv om man har betalt kravet. Dette skyldes som regel en feil, og vil enkelt kunne rettes opp i ved å kontakte kredittopplysningsbyrået og be om sletting.

Når du har betalt en faktura som har ført til betalingsanmerkning, hvor lenge vil det i snitt ta før anmerkningen slettes? Som regel tar prosessen 1–3 dager på det meste.

Hvor lenge varer en betalingsanmerkning om du ikke betaler?

Dersom du får en betalingsanmerkning og fortsatt ikke betaler kravet, vil anmerkningen kunne bli stående i inntil fire år totalt. Hvor fort slettes betalingsanmerkning? Som regel vil dette skje ganske nøyaktig på dagen fire år etter at du først fikk anmerkningen.

Du kan imidlertid risikere at betalingsanmerkningen registreres på nytt etter at de fire årene har gått. Da må i så fall det aktuelle inkassobyrået igangsette en ny juridisk prosess som fører til eventuell forliksdom eller utlegg.

Hvorfor ønsker mange kort betalingsanmerkning varighet?

Det er mange grunner til at de fleste ønsker å bli kvitt betalingsanmerkninger så fort som mulig. Du kan nemlig oppleve at anmerkningen fører til at du begrenses på en rekke områder i hverdagen. Dette gjelder blant annet når du skal:

  • Søke om lån
  • Tegne forsikringer eller strømavtaler
  • Opprette nye abonnementer
  • Søke om jobb
  • Opprette leieavtaler


Begrensingene kan naturligvis oppleves som veldig frustrerende og kjedelige. Og jo lengre betalingsanmerkningen står, jo lengre må du leve med økonomiske konsekvenser.

Hva gjør jeg om jeg vil redusere betalingsanmerkning varighet?

Dersom du har fått en betalingsanmerkning og ønsker å kvitte deg med den så raskt som mulig, kan du vurdere flere ulike muligheter. Nevnte lån for kunder med betalingsanmerkninger er ett alternativ, men et privatlån kan gjøre den samme nytten.

Om det ikke finnes muligheter for lån, kan det kanskje være mulig å skaffe pengene du trenger for eksempel gjennom bruktsalg. Skulle du for eksempel ha kunst eller en sjelden frimerkesamling, er det kanskje litt penger å hente der.

Du kan eventuelt sjekke om arbeidsgiveren din kan gi deg mulighet til å jobbe litt ekstra en periode, slik at du kan få en større lønnsutbetaling. 

Hvor lenge varer inkassoprosessen før jeg får anmerkning?

En betalingsanmerkning er ikke noe man får over natten. Selve inkassoprosessen er ganske langvarig, og du vil som regel motta både faktura, purringer og inkassovarsel før du får en betalingsoppfordring. 

Betales heller ikke betalingsoppfordringen, kan saken utvikle seg videre med rettslige skritt. Dette kan innebære at man får utleggstrekk eller -pant, eller at man får en dom i forliksrådet. 

Det tar vanligvis to uker mellom hvert betalingsvarsel man mottar, noe som betyr at prosessen totalt kan vare noen måneder før man får betalingsanmerkning. 

Det er imidlertid lurt å betale kravet så fort som mulig om du har mulighet til det. For hver gang du mottar et varsel, vil det nemlig legges på salærer og renter. Det gjør at kravet bare blir dyrere og dyrere.

Hvor lenge må jeg vente før jeg kan få innvilget lån?

Enten du søker om boliglån, forbrukslån, kredittlån eller andre typer lån, er sjansen stor for at du får avslag når banken ser at du har en betalingsanmerkning. Så snart du betaler kravet eller maksimal betalingsanmerkning varighet går ut, kan du imidlertid søke på nytt.

Når betalingsanmerkningen slettes, kan du søke om lån på lik linje med «søkere flest». Du har større sjanse for å få lån når du ikke har betalingsanmerkning, men du må naturligvis oppfylle bankens øvrige kriterier også. Både inntekt, alder og gjeldsgrad spiller inn.

Det finnes for øvrig noen banker som kan tilby lån til søkere med betalingsanmerkning. Vi snakker da først og fremst om lån med sikkerhet, gjerne omtalt som «omstartslån». Les mer om lån med betalingsanmerkning her, og kartlegg hvilke muligheter du har.

Med et lån med betalingsanmerkning – som for eksempel et refinansieringslån gitt med pant i bolig – kan du blant annet betale ned krav som har ført til betalingsanmerkning. Du kan dessuten samle flere dyre lån i ett nytt og billigere lån, noe som er et pluss.