Er refinansiering lurt? Fordeler og ulemper…

Er refinansiering lurt eller ikke?

Refinansiering er i mange tilfeller lurt. Prosessen innebærer at du betaler ned eksisterende gjeld med et nytt lån, og derfor er det lurt å velge et refinansieringslån med lavere renter og gebyrer enn på tidligere lån. Da kan du spare penger og få bedre økonomisk oversikt.

Grunnen til at mange lurer på om refinansiering er lurt eller ikke, er at det er snakk om å ta opp et lån. Husk imidlertid på at du ikke øker gjelden din, men at du heller forflytter den. Hvorvidt dette er lurt eller ikke, avhenger helt av hva slags lånetilbud du har takket ja til.

Når er refinansiering lurt?

Generelt sett kan vi si at refinansiering er lurt dersom du oppnår ønskede fordeler ved å samle lånene dine. For noen er motivasjonen bak refinansiering å spare månedlige utgifter, mens andre refinansierer for å få bedre oversikt over gjelden sin.

Refinansiering kan også være lurt når du har gjeld som har vært vanskelig å betjene, og du derfor har endt opp med betalingsanmerkninger. Med et refinansieringslån kan du betale kravet til inkassobyrået, og dermed kvitte deg med betalingsanmerkninger.

De aller fleste ordinære banker sier nei til å gi deg refinansieringslån om du har betalingsanmerkninger. Samtidig finnes det noen banker som er villige til å hjelpe der andre banker sier nei. Les mer om lån med betalingsanmerkning her.

Oppsummert kan vi si at refinansiering er lurt når du

  • Har dyr gjeld (forbrukslån og kredittlån)
  • Kan spare månedlige utgifter (gebyrer og renter)
  • Får færre lån å betale på (bedre oversikt)
  • Kan kvitte deg med betalingsanmerkninger


Når er det ikke smart å refinansiere? 

Hvis du får tilbud om et refinansieringslån som har samme eller høyere effektiv rentesats enn hva du har på eksisterende lån, bør du kanskje ikke refinansiere. Da vil du sannsynligvis ikke spare penger på å ta opp et nytt lån.

Det er som regel flere ulemper tilknyttet refinansiering uten sikkerhet, sammenlignet med refinansiering med sikkerhet. Sistnevnte innebærer at banken får redusert risiko siden de har pant i boligen din (eller kausjonisten sin bolig), og derfor kan gi gode lånevilkår.

For deg som låntaker kan det imidlertid være risikabelt å ta opp et refinansieringslån med sikkerhet, med mindre du vet at du kan betjene lånet. Skulle du ikke klare å betale på lånet, står du i fare for at boligen blir tvangssolgt.

Hvordan vite om refinansiering er lurt i din situasjon?

For å vite med sikkerhet at refinansiering er lurt i ditt tilfelle, kan det være lurt å skaffe seg oversikt over egen økonomi. Sjekk hvor mye du betaler i renter og gebyrer på dagens lån, og finn ut hvor mye du eventuelt kan spare på refinansiering.

Det kan være lurt å ta i bruk en lånekalkulator. Der kan du skrive inn totalt lånebeløp og renten på refinansieringslånet. Dersom de månedlige kostnadene ser lavere ut enn med dagens situasjon, er sannsynligvis refinansiering lurt.

Du kan eventuelt dra nytte av å prate med en gjeldsrådgiver eller en økonomisk rådgiver i banken.