Har jeg betalingsanmerkning? Sjekk enkelt selv på nett

Hvordan finne ut om man har betalingsanmerkning?

Dersom du ønsker å vite om du har en betalingsanmerkning, kan du enkelt utføre en sjekk hos et kredittopplysningsbyrå. Med en gratis kredittsjekk kan du finne ut av hvorvidt du har betalingsanmerkninger, samt hva slags kredittscore du har.

Når du utfører en kredittsjekk av deg selv vil du som regel kunne se et varsel av typen «du har en betalingsanmerkning» eller lignende, ved siden av kredittscoren. 

Har jeg betalingsanmerkning? Sjekk hos disse aktørene på 1, 2, 3… 

Det er forholdsvis enkelt å finne ut om du har betalingsanmerkning, Sjekk dette enkelt og raskt hos ett av følgende kredittopplysningsbyråer:

  • Experian
  • CreditSafe
  • Evry
  • Bisnode


Du vil ofte se at de ulike kredittopplysningsselskapene har registrert de samme opplysningene om den. Har du en Experian betalingsanmerkning, er det derfor vanlig at du også har anmerkninger hos de øvrige selskapene.

Hvordan se om man har betalingsanmerkning gratis?

Du kan enkelt gjøre en betalingsanmerkning sjekk gratis, for eksempel hos Experian. Det finnes også enkelte aktører som krever betalt for å gi deg tilgang på alle opplysninger, men det er altså mulig å finne gratistjenester.

Dersom du vil finne ut om du har betalingsanmerkninger gratis, kan du for eksempel besøke Experian og logge deg inn med BankID og fødselsnummer. Deretter trykker du på «Kredittinformasjon», og følger videre steg.

Hvorfor ta en betalingsanmerkning sjekk?

Ved å ta en betalingsanmerkning sjekk, altså en kredittsjekk, kan du få oversikt over eventuelle anmerkninger og din egen kredittscore. Ved å gjøre en kredittsjekk kan du se de samme opplysningene som banker og andre aktører får opp når de kredittsjekker deg.

Både betalingsanmerkninger og kredittscore kan ha stor betydning for din økonomiske frihet i hverdagen. Tar du en kredittsjekk der du får oversikt over betalingsanmerkninger og kredittscore, vil du kunne finne ut om du har mulighet for følgende: 

  • Ta opp lån 
  • Få forsikringsavtaler
  • Tegne abonnementer eller lignende tjenester
  • Mulighet for å få ny jobb (noen ganger kan jobbsøkere kredittsjekkes)


Det kan nemlig bli vanskelig å få lån eller andre tjenester som krever kredittsjekk, om du har en betalingsanmerkning. De aller fleste banker vil avvise lånesøknaden din umiddelbart. Det finnes imidlertid unntak.

Har du betalingsanmerkning? Sjekk ut hva slags muligheter du har for å få lån med betalingsanmerkning hos spesialbankene. 

Jeg har betalingsanmerkning – hva gjør jeg nå?

Dersom du finner ut at du har en betalingsanmerkning, gjelder det å legge en plan for hvordan du kan kvitte deg med den. Dersom du ikke skulle foreta deg noe og ikke betaler kravet, kan det bli stående i fire år.

Heldigvis kan du bli kvitt betalingsanmerkninger mye raskere dersom du betaler kravet. Så snart innbetalingen er registrert, kan kredittopplysningsbyrået motta slettemelding fra kreditoren. Da vil også betalingsanmerkningen slettes.

Utfordringen for mange med betalingsanmerkning er å betale kravet. Har du ikke penger til å dekke kravet? Da kan det kanskje være greit å snakke med en rådgiver eller banken. Eier du for eksempel egen bolig eller har en kausjonist, kan du ofte få lån med betalingsanmerkning.

Det kan for eksempel være et lån som kan gå til å dekke ubetalte krav. Dette er altså en form for refinansiering, der du forflytter på gjelden og kan oppnå bedre vilkår. Et annet alternativ kan være å ta opp et privat lån. Dette er ofte aktuelt for deg som ikke får lån hos banken.