Kan jeg få mikrolån med betalingsanmerkning?

Det er stort sett ikke mulig å få innvilget en søknad om mikrolån med betalingsanmerkning. Mikrolån og andre lån uten sikkerhet gis generelt sett kun til låntakere med en tilfredsstillende kredittscore og ingen betalingsanmerkninger.

Det er likevel mulig å få lån med betalingsanmerkning hos enkelte banker, men da er det som regel ikke snakk om mikrolån eller andre typer forbrukslån uten sikkerhet. 

Hvorfor er det vanskelig å få mikrolån i Norge med betalingsanmerkning?

Grunnen til at det er vanskelig å få mikrolån med betalingsanmerkning, er at anmerkningen forteller banken at du har slitt med å betale krav tidligere. 

Om du har misligholdt gjeld tidligere, anser banken at sannsynligheten for at dette kan skje igjen som stor. Betalingsanmerkningen vil blant annet påvirke kredittscoren din negativt, og alle banker gjør en kredittsjekk før eventuelt lån innvilges. Der vil scoren avdekkes.

Et mikrolån er dessuten et lån uten sikkerhet, noe som betyr at banken ikke har pant i eiendom eller andre eiendeler tilhørende låntaker. 

Et lån med sikkerhet derimot, gir banken ekstra garanti for at pengene tilbakebetales. Dette skyldes at pantobjektet kan tvangsselges ved mislighold av lånet. 

Hvilke alternativer finnes om jeg får avslag på mikrolån med betalingsanmerkning?

Dersom du søker om mikrolån i Norge med betalingsanmerkning, vil du stort sett få avslag. Løsningen på dette kan være å fokusere på å kvitte seg med betalingsanmerkningen. Eventuelt kan du sjekke opp i mulighetene for et privatlån eller lån med sikkerhet.

Da kan du potensielt låne pengene du har behov for, selv om du har en negativ betalingshistorikk.

Kan jeg få mikrolån om betalingsanmerkning slettes?

Dersom du klarer å kvitte deg med betalingsanmerkningen vil sjansene for at du kan få et mikrolån økes betydelig. Banken vil også se på deg som en mindre risikofylt låntaker.

Du kan slette en betalingsanmerkning ved å betale det aktuelle kravet. Da vil som regel anmerkningen forsvinne innen kort tid. Alternativt kan man ta tiden til hjelp. En betalingsanmerkning vil nemlig slettes automatisk etter fire år.

Er omstartslån et godt alternativ til mikrolån?

Et omstartslån er et banklån med sikkerhet, og kan fås på tross av betalingsanmerkninger. Her vil nemlig banken vektlegge andre ting enn betalingsanmerkninger, som betjeningsevne eller fri verdi i bolig.

Banken vil som regel kreve at du kan vise til en stabil og fast inntekt, og at du samtidig kan vise til fri verdi (sikkerhet) i en bolig. Det kan være snakk om din egen bolig, eller boligen til en kausjonist.

Omstartslån er imidlertid ikke et fullgodt alternativ til mikrolån med betalingsanmerkning. Dette skyldes at pengene ikke kan gå til forbruk som ferier eller ting. Et omstartslån er nemlig et refinansieringslån, og brukes på å betale ned eksisterende gjeld.

Samtidig kan et omstartslån hjelpe deg med å bli kvitt gammel gjeld som har ført til betalingsanmerkninger. Da kan du starte økonomien din på blanke ark, og få muligheten til å søke om mikrolån på nytt.

Privat lån som alternativ til mikrolån med betalingsanmerkning 

Om du i utgangspunktet ønsket et mikrolån med betalingsanmerkning, har du kanskje behov for penger til rent forbruk. Dette er vanskelig å få hos en bank, men du kan kanskje få et privat lån gjennom bekjente eller arbeidsgiveren din.

Husk likevel på at et privatlån skal betales tilbake, og du bør derfor være forsiktig med å låne mer penger enn du greier å betale tilbake.