Slette betalingsanmerkning? Slik fjerner du den

Hvordan slette betalingsanmerkning?

Du kan slette betalingsanmerkning ved å betale hele kravet, inkludert renter og gebyrer. Kredittopplysningsbyrået vil da kunne utføre sletting av betalingsanmerkning innen kort tid. Om du ikke betaler, vil uansett betalingsanmerkningen slettes automatisk etter fire år.

Du kan altså enten ta tiden til hjelp, eller betale kravet du skylder for å få fortgang i prosessen. 

Hvorfor bør en betalingsanmerkning slettes?

Det kan lønne seg å slette en betalingsanmerkning ved å betale kravet raskest mulig, noe som skyldes at anmerkningen kan begrense mulighetene du har i hverdagen. Med en betalingsanmerkning kan det for eksempel bli vanskelig å opprette nye abonnementer.

Skal du for eksempel opprette et strøm- eller mobilabonnement, vil ofte leverandøren utføre en kredittsjekk. Ser de at du har en betalingsanmerkning, vil du kanskje få avslag. 

Det forekommer også at man blir kredittsjekket som jobbsøker til stillinger med økonomisk ansvar.

Den kanskje viktigste grunnen til å slette en betalingsanmerkning, er at det blir utfordrende å få lån eller kredittramme. De aller fleste banker gir lånsøkere med betalingsanmerkninger avslag. Du kan imidlertid få lån med betalingsanmerkning hos enkelte spesialbanker.

Hvordan fjerne betalingsanmerkning om du ikke har penger til å betale kravet?

Det å fjerne betalingsanmerkning kan være lettere sagt enn gjort. Er du heldig og har en sparekonto med penger eller arver penger, er det kanskje mulig å betale kravet på egen hånd. 

Men i mange tilfeller har låntaker dårlig økonomi og sliter med å betale regningene sine. Da kan det være greit å finne alternative måter å slette betalingsanmerkning på.

Lån penger med betalingsanmerkning hos spesialbank

En betalingsanmerkning slettes så snart kravet betales, enten du betaler med egne eller lånte penger. Sistnevnte kan være vanskelig å få til, siden bankene stort sett gir avslag på søknaden om du har betalingsanmerkninger.

Noen spesialbanker kan likevel tilby lån til lånekunder med betalingsanmerkninger. Det er da som regel snakk om lån med sikkerhet, og dette lånet kan brukes til å dekke utestående krav. Lånet omtales gjerne som et refinansieringslån med sikkerhet.

Skal du få hjelp av banken til å låne penger selv om du sliter med betalingsanmerkninger, må du likevel kunne vise til fast eiendom med fri verdi, tilstrekkelig inntekt og lav nok gjeldsgrad. Du kan eventuelt få hjelp av en kausjonist med selveid bolig om du ikke eier bolig selv.

Med et lån fra banken kan du samle eksisterende ubetalte krav ved å betale dem, slik at du sitter igjen med ett større lån. Det er selvfølgelig en stor fordel om det nye lånet har lavere renter og mer gunstige lånebetingelser enn de gamle kravene.

Ta opp et privatlån og få lukket betalingsanmerkning

Det er ikke alle som har mulighet til å få lån hos banken når de har betalingsanmerkninger. Dette kan kanskje skyldes at du ikke eier egen eiendom med ledig verdi, eller at du allerede har maksimal gjeldsgrad (5 x inntekten). Da kan kanskje et privatlån være mer aktuelt.

Det er selvfølgelig ikke alle som har anledning til å låne penger privat, heller. Men dersom du kan gjøre en avtale om et pengelån med noen du kjenner, kan du potensielt få et gunstig lån til å dekke ubetalte krav med. 

Du kan da få lukket betalingsanmerkningen, og få en sunnere økonomi. Uten dyre bankrenter kan du spare mye penger som heller kan gå til nedbetaling av lånebeløpet.

Med inntjening fra bruktsalg kan betalingsanmerkning slettes

Dersom du ikke finner noen muligheter for hverken privatlån eller banklån, kan du sjekke om du har ting som kan selges. Enten det er snakk om arvesølv, klær, møbler, kjøretøy eller elektronikk, kan du potensielt tjene noen tusenlapper på å selge unna ting.

Du kan for eksempel ha et lite loppemarked hjemme, eller selge tingene dine på bruktsalgsider som Tise eller Finn. Tjener du nok på bruktsalg, kan betalingsanmerkning potensielt slettes. 

Hvor lang tid tar det å slette betalingsanmerkning?

Det tar ofte én til tre dager etter at kravet er betalt, før en betalingsanmerkning slettes. Grunnen til dette er at kredittopplysningsbyrået må motta og behandle slettemeldingen som sendes fra inkassobyrået (eller offentlige aktører).

Hvis det skulle ta mye lengre tid enn et par dager, kan det være lurt å kontakte kredittopplysningsbyrået. 

Du kan også sjekke selv om du har en betalingsanmerkning, les mer om hvordan du gjør dette her.

Hvem kan hjelpe meg om jeg vil slette en betalingsanmerkning?

Det kan være nyttig å få gratis gjeldsrådgivning gjennom NAV dersom du sliter med betalingsanmerkninger. Da kan du kanskje få noen gode råd til hvordan betalingsanmerkninger kan slettes, og hjelp til å sette opp et nøkternt budsjett.

Du kan eventuelt prate med noen i banken. Særlig spesialbankene har god kompetanse på å hjelpe forbrukere med betalingsanmerkninger.